Wednesday, June 30, 2010

Ustoppelige pengemaskiner

Hvis du er uten skrupler og ønsker å bli rik, bør du gjøre som mange andre: Start din egen fildelingstjeneste.

Fildelingstjenesten Pirate Bay i Sverige fikk mye oppmerksomhet, men i økonomisk forstand var de for smågutter å regne.

De langt større, Rapidshare og Hotfile, håver inn millioner av dollar. Disse to firmaene er ranket på top 100 listen over de mest brukte hjemmesidene i verden.

Eierne tjener grovt med penger. Jobben, derimot, gjøres av et ukjent antall mennesker rundt om i verden. Disse laster opp musikk, filmer, dataprogrammer, fjernsynsprogrammer og alt annet som kan distribueres elektronisk. Andre laster ned - og taperne er rettighetshaverne. De får ikke en krone.

Måten Rapidshare og Hotfile tjener penger på andres arbeid, er ved å tillate gratis nedlasting for alle. Problemet er bare at denne gratistjenesten er utrolig treg, så treg at de fleste faller for tilbudet om å kjøpe en langt raskere nedlastingsmulighet. Det koster fra 4,99€ til 199,00€ og da blir brukerne tildelt en lynrask linje der de kan laste ned i stor stil. Betalingsselskaper, deriblant Pay Pal, stiller velvillig opp og formidler betalingen.

Mange har prøvd å stanse fildelingstjenestene, men så langt uten å lykkes. Verdenssamfunnet har åpenbart ikke de nødvendige lover som kan sette en stopper for virksomheten.

Derfor har mange tilsvarende tjenester dukket opp på internett - det er åpenbart at mange har forstått hvor lukrativ denne virksomheten er.

I 2008 fikk riktignok Rapidshare en bot som uten problemer ble betalt. Hele $34 millioner var boten på - tilsvarende om lag 220 millioner norske kroner.

Siden den gang har Rapidshare vokst seg enda større, og pengene fosser fortsatt inn.

No comments:

Post a Comment