Thursday, February 21, 2008

Søkemotoroptimalisering - gjør det selv
Ikke kast bort tusenvis av kroner på disse så kalt internettekspertene som påstår de kan hjelpe deg og hjemmesiden din til topp plassering hos Google. For det første er det ingen heksekunst å få til en akseptabel plassering (ranking) hos søkemotorene. For det andre - du trenger ikke disse "ekspertene". Du kan lære alt selv, og du behøver ikke å gå på kurs som koster 5000 - 10.000 kroner for noen få timers forelesning. Alt kan du lære på nettet, helt gratis.

Du har kanskje sett markedsføringen:
Jeg kan innvie deg i en hemmelighet alle internett-guruene ikke ønsker at du skal vite om!
De prøver gjerne å få deg til å tro at kun de kan hjelpe deg - men du må være rask. Bestill nå!

Glem det. Spar pengene dine. Lær selv - og det helt gratis. I tillegg er det mye morsommere å skaffe seg denslags kunnskap som kan bli svært nyttig både på kort og langt sikt. Forutsatt at du kan lese engelsk, kan du komme i gang med et gratis kurs her:
Introduction to Search Engine Optimization

Hvis du ikke er sterk i engelsk, kan du finne mye, gratis informasjon på Google's hjemmeside - på norsk.

Her de viktigste tommelfingerreglene:

- Lag sider for brukere, ikke for søkemotorer. Ikke forsøk å lure brukerne eller presenter et annet innhold for søkemotorene enn det de vanlige brukerne ser, også kalt maskering (cloaking).

- Unngå triks som er beregnet på å forbedre søkemotorrangeringer. En god tommelfingerregel er at du alltid skal kunne fortelle et konkurrerende nettsted hva du har gjort, uten at du føler deg brydd. En annen nyttig test er å spørre: «Hjelper dette brukerne? Ville jeg gjøre dette hvis det ikke fantes søkemotorer?»

- Ikke delta i koblingssamarbeid som har som mål å gi nettstedet en bedre rangering eller PageRank-plassering. Unngå spesielt koblinger til søppelspredere eller «dårlige nabolag» på Internett, ettersom slike koblinger kan føre til at din egen rangering blir negativt påvirket.

- Ikke bruk uautoriserte dataprogrammer til å sende sider, kontrollere rangeringer osv. Slike programmer forbruker databehandlingsressurser og bryter våre vilkår for bruk. Google anbefaler ikke bruk av produkter som WebPosition Gold™ som sender automatiske eller programmatiske søk til Google.


Mye mer informasjon finnes hos Google: Retningslinjer for nettansvarlige

Se også artikkel hos Wikipedia, samt Eksterne lenker på slutten av artikkelen: Søkemotoroptimalisering

4 comments:

 1. Jeg har en venninne som jobbet hos Kvasir og det var rene diktaturet. Fikk ikke ta pause når hun ville, jobbet på akkord, dårlig betalt, høy turnover. Så i tillegg til at vi ikke trenger de, så rævkjører de ansatte.

  God helg,

  Betty

  ReplyDelete
 2. Kvasir? De "fores" av Google's spider. Hvorfor bruke en dårlig kopi (Kvasir) når man heller kan bruke orginalen - google.no

  ReplyDelete
 3. Sant nok. Men det er jo alltid plass til flere, men da må de ihvertfall behandle folkene sine ordentlig. Det ryktes raskt om du ikke er på høyde.

  It`s a hard world :)

  ReplyDelete
 4. Konkurranse fører til at alle parter skjerper seg, og lager bedre produkter.

  Men jeg bruker fortsatt kun Google. Shame on me

  ReplyDelete