Wednesday, November 19, 2008

Obama og Fremskrittspartiet






Som jeg har skrevet tidligere, var det komisk å lese/høre norske politikeres hyllest av Barack Obama. Den kommende presidenten fremstilles nesten som en norsk sosialdemokrat. I virkeligheten ligger han politisk til høyre for Fremskrittspartiet her i landet.

Skribent Jan Arild Snoen i Minerva har på oppdrag fra tankesmien Civita gått gjennom Obamas standpunkter og sammenlignet dem med det norske politikere står for.
aftenposten.no

Mange SV-politikere har bokstavelig talt rost ham opp i skyene. Miljø- og utviklingsminister Erik Solheim uttalte før valget at han "har malt en himmel av håp og visjoner og optimisme" og at han er en "ypperlig representant for venstresiden" - i USA.

Bensinen i USA vil forbli langt billigere enn Frp tør drømme om i Norge, spår Snoen, og viser til at Obama har ikke tatt til orde for endringer i de lave særavgiftene - inkludert "latterlig lav" bensinavgift.


Ifølge Snoen er det lite sannsynlig at Obama endrer USAs politikk i Palestina-spørsmålet nevneverdig. Han deler Israels syn om at Jerusalem er og skal forbli landets udelte hovedstad og han ønsker ikke dialog med Hamas. Sett med norske øyne ligger han her et sted mellom KrF og Frp.

Obama har vært kritisk innstilt til hvorvidt kunnskapstester i skolen måler det som kan måles, men er for prinsippet bak disse og offentliggjøring av resultatene. Han er også for friskoler, men motstander av fritt skolevalg basert på stykkprisfinansiering, noe Frp ivrer sterkt for.

3 comments:

  1. Jeg er ikke så anti sakene til frp i seg selv, men hadde aldri stemt på partiet på grunn av holdningene og begrunnelsene deres. Der er det forskjell på dem og Obama.

    Og Obama stilte til valg i USA, ikke Norge. Hvem vi vil skal lede USA og hvem vi ønsker til å lede i Norge trenger ikke være det samme, det er to ulike land. Og så er alternativene forskjellige.

    ReplyDelete
  2. At han er høyreorienter sammenlignet med norske politikere er noe "alle" vet. Grunnen til at han er likt på venstresia er at han er venstreorientert og miljøvennlig til å være amerikansk - og drar landet i riktig retning.

    ReplyDelete