Thursday, March 26, 2009

Gratis kan være farligBBC World hadde for noen uker siden et program der de demonstrerte hvordan kriminelle på internett opererer. Hundretusener av datamaskiner over hele verden er infiserte med ormer og trojanske hester, og nye datamaskiner infiseres hver eneste dag. Eierne av datamaskinene vet ikke at datamaskinen er infisert, at den er et sovende redskap i et kriminelt nettverk som når som helst kan bli overtatt av de kriminelle.

BBC handlet med de kriminelle (russere, selvsagt) og fikk tilgang til å operere om lag tyve tusen datamaskiner over hele kloden. Reporterne hos BBC brukte datamaskinene de hadde kjøpt tilgang til for å sende ut spam-meldinger - kun for å vise seerne hvor enkelt det kan gjøres. Eierene av datamaskinene visste ingenting om hva som foregikk.

I tillegg til å misbruke datamaskinene, er de kriminelle også ute etter sensitiv informasjon på komputerne. Kredittkort og bankkoder, samt identitetstyveri er naturligvis særs ettertraktet.

Mange kriminelle prøver å trenge direkte inn på datamaskiner. Men i de fleste tilfeller er det helt unødvendig. Et eksempel på hvordan de kriminele opererer, er ved bruken av det attraktive ordet gratis. Hvem ønsker vel ikke noe som er gratis?

De kriminelle lager hjemmesider med programvare som kan lastes ned gratis. Tenk deg for eksempel photoshop uten å behøve å betale for programvaren. Tusenvis av godtroende nettbrukere trykker villig på nedlastingsknappen og får gratis photoshop. Det de ikke vet, er at de samtidig får uhumskheter installert på datamaskinen sin som gjør det mulig for de kriminelle å tappe informasjon, og om nødvendig - ta fullstendig kontroll over datamaskinen.

Det er mye som tyder på at også underholdningsbransjen (film, musikk og porno) nå har begynt en slags krig på nettet. Det florerer med infiserte filer rundt om kring. Om det er representanter fra disse bransjene som selv sprer slike filer eller om det er hjelpere, er naturligvis umulig å vite. Men man bør være ytterst forsiktig når man finner gratismateriale rundt om på internett.

Last ned kun fra anerkjente web-sider og hold deg langt unna stjålet materiale. Det er den eneste måten å forhindre at datamaskinen din blir en del av et kriminelt nettverk.

No comments:

Post a Comment