Monday, October 17, 2011

Advarsel: Bør ikke leses av Arbeidstilsynet

Arbeidstilsynet er sjokkerte - igjen. Overingeniør i Arbeidstilsynet, Alf Helgeland, kaller Eigil Stray Spetalens oppussing av ferieperlen på Lekerøya i Risør for det nærmeste man kommer en moderne slaveleir.

Eier Eigil Stray Spetalen er også sjokkert - han er sjokkert over uttalelsene fra Arbeidstilsynet. Han mener de ikke har noen rot i virkeligheten.

Arbeidstilsynets påstand om 10-timers arbeidsdager for 500 kroner dagen for de litauiske arbeiderne, blir korrigert til minimum 20.000 kroner i måneden av Spetalen.

Norge er som kjent ikke en del av verden forøvrig. Arbeidstilsynets representanter har trolig ikke vært utenfor landets grenser. Skulle eventuelt noen av dem ha tatt sjansen, har de mest sannsynlig kun besøkt de mer fornemme turistdestinasjonene. Det må være grunnen til sjokket Arbeidstilsynet nå strever med.

I dag snakket jeg med en kamerat i Estland. Han begynte i ny jobb i dag. Jobbstedet er 10 mil fra Tallinn, hvor han kommer fra, og timelønnen er 3,20 Euro - tilsvarende 24 norske kroner. Dagslønnen vil bli 216 norske kroner. Han vil bo på ett rom fra mandag til fredag, som han vil dele med tre andre. Han sa på telefonen at han er strålende fornøyd. Alternativet er arbeidsledighet og ingen inntekt i det hele tatt.

Skulle noen fra det norske Arbeidstilsynet ha snublet over og lest det jeg nå har skrevet, ber jeg om unnskyldning for å ha skrevet litt om virkelighetens verden. Det var slett ikke meningen å påføre dere enda et sjokk.