Wednesday, June 25, 2008

Journalister bør ikke stemme ved valg
Nrk's Håkon Haugsbø skriver i sin Nettprat i Aftenposten: "...Alle menneske vert påverka av sine haldningar og overtydingar, enten dei er politiske eller religiøse....."


En naturlig konsekvens av det, Haugsbø, bør være at journalister i hvert fall ikke bør stemme ved politiske valg. Det sier seg selv at det blir vanskelig for en journalist å være kritisk til det partiet han/hun har stemt på.

Kanskje du, Haugsbø, kan bli den første journalisten som proklamerer at du av respekt for din journalistiske uavhengighet ikke stemmer ved valg?

6 comments:

 1. Forstår jeg deg rett så skal alle mennesker som kan påvirke andre ikke få stemme ved valg. Det vil si: forfattere (inklusiv bloggere), politikere, foreldre, lærere, idoler, prester, barnehageansatte, kelnere, i det hele tatt de fleste. Kjempelurt forslag må jeg si!

  ReplyDelete
 2. Ehhhh....Nei, du har ikke forstått noe som helst. "Den fjerde statsmakt" er en betegnelse som brukes om pressen, særlig om dens rolle som kritiker og overvåker. Da bør de som jobber i pressen, journalistene, ikke ha bindinger til ett bestemt politisk parti.

  ReplyDelete
 3. Tøv! Takk for belæringen om den fjerde statsmakt;-) Den dagen journalister ikke tar standpunkt ender vi opp med Dorte Skappel og "God kveld Norge". Journalistikk er i utgangspunkt politisk, ikke nødvendigvis partipolitisk bundet, men likevel. Å tro noe annet er tøv. Hvis du virkelig mener at journalister skal stille seg på utenfor samfunnet og ikke stemme fratar du dem fundamentale rettigheter, og hvis det skjer hvem er de neste du skal mene ikke skal få stemme bare fordi de mener noe annet enn du mener er rett. Stalin drev på slik, og Burma driver slik i dag!

  ReplyDelete
 4. Du verden for en diktatorisk tankegang du har.

  1) Journalister må gjerne ta standpunkt, men da skal det skje i kommentarartikler og ikke blandes med reportasjer/nyheter. Jeg vil ha en så objektiv journalistikk som mulig - jeg vil vite hva som skjer, få presentert fakta og ikke få fakta farget av en journalists partipolitiske standpunk. Det er det som ofte skjer i mediene i dag. Hvis ikke en person er i stand til å forsøke å være så objektiv som mulig, da bør denne personen ikke velge journalistikken som yrke.

  2) Journalistene stiller seg ikke utenfor samfunnet ved FRITT å velge å ikke delta ved politiske valg. Få har bedre muligheter til innflytelse og å gi uttrykk for sine meninger enn nettopp de som jobber i mediene.

  3) Det ikke du eller jeg som skal frata folk noen rettigheter - det er her du avslører din diktatoriske tankegang. Journalister med respekt for journlistikkens betydning i et demokrati skal FRITT velge å ikke la seg påvirke av partipolitisk tilhørighet.

  Innlegget ditt tyder på at du er langt nærmere Stalin og Burma enn det jeg er.

  ReplyDelete
 5. angående punkt 2: De skal få lov til å mene noe, men altså ikke stemme. Herregud! Du sier jo rett ut at journalister ikke bør stemme ved valg fordi de har innflytelse. Da vil du altså presse dem til å slutte å stemme. Tenkt litt over det. Når du sier at min tankegang er diktatorisk lurer jeg på om du vet hva ordet betyr?
  Hvem er det forresten som blander kommentar og journalistikk? Hakon Haugsbø? Andre?
  Journalister har full rett til å skrive hva pokker de vil så lenge de ikke ærekrenker noen, og det skal ikke forhindre dem fra å stemme bare fordi du er uenig med dem. Det er det dette koker ned til: friheten til å mene det man vil og friheten til å ytre seg, blant annet gjennom valg. Hvis du mener det er diktatorisk har du mye å lære.

  ReplyDelete
 6. Tidligere kulturredaktør i Dagbladet, Philip Houm, sa en gang: Det er visse ting her i livet som må sies rått og brutalt uten forsøk på pyntelige omsvøp.

  Rått og brutalt vil jeg si til deg: Du har ikke forstått bæra av hva dette dreier seg om. Du skjønner pokker ikke en gang betydningen av å ha en presse som folk flest har tillit til. Det er åpenbart at ditt anliggende ikke er annet enn å kverulere. Hvis du tror jeg gidder å kaste bort mer tid på en person som er så ut på viddene som det du åpenbart er, da tar du helt feil. Du får gå et annet sted med det infantile våset ditt.

  ReplyDelete