Sunday, May 10, 2009

Fagforeninger ønsker ikke utlendinger i Norge
Jeg var nylig i Estland, et land som i disse finanskrisetider nærmest er bankerott. Regjeringens målsetting er å skjære ned hele 30 prosent på statsbudsjettet. Titusener er uten arbeid, og flere og flere blir husløse og fattige. Mange av dem ville helt sikkert gladlig ha kommet til Norge og jobbet for en lavere lønn. Det ville norske fagforeninger ha kjempet innbitt imot. For norske fagforeninger er kun seg selv nærmest - de gir i realiteten blaffen i arbeidere i andre land.

Jeg har både bodd i Estland og besøkt landet mange ganger. Aldri har jeg sett så mange tiggere på gatene, og aldri tidligere har jeg møtt så mange arbeidsløse. Det sosiale systemet er vanvittig, sett med norske øyner. Arbeidsløse, som tidligere har hatt jobb, får 1000 estiske kroner utbetalt per måned - tilsvarende om lag 500 norske kroner. Hvem kan leve av slikt? De som ikke har hatt arbeid tidligere, får ingen hjelp av staten.

Situasjonen i Latvia og Litauen er enda verre.

Mens jeg var der i Estland, tenkte jeg på Nrk-reportasjen der litauiske arbeidere og norsk fagforening kom med sterke anklager mot kjøttprodusenten Fatland i Ølen. Forbundssekretær Svein Erik Simonsen slo på stortromma og beskrev forholdene for de litauiske arbeiderne som en skandale.

Siden har det kommet frem at forholdene langt fra var skandaløse.

Det som er en skandale er at norske fagforeninger misbruker utenlendingene for å tale sin egen sak. Rått og brutalt sagt: Norske fagforeninger bryr seg lite om utenlandske arbeidere. Fagforeningenes agenda er å skremme norske bedrifter fra å bruke utlendinger. De ser helst at arbeidsplassene går til nordmenn og ingen andre. Så får arbeidsløse i for eksempel Baltikum holde seg der og klare seg selv så best de kan.

En skandale er det også at media, i dette tilfellet Nrk, lar seg misbruke av fagforeningspamper. I stedet for å være mikrofonstativ for fagforeningspampene, kan Nrk heller sende en reportasjegruppe til Baltikum og lage reportasjer om forholdene der borte.

Nrk og andre i media bør også ha i mente at hver eneste dag flyr hundrevis av nordmenn til Baltikum. Nordmenn i utlandet ser og lærer om forholdene i de landene de besøker. Det er heldigvis ikke lenger så lett for media å lure Ola og Kari med reportasjer fulle av halvsannheter.

No comments:

Post a Comment