Tuesday, May 12, 2009

Stordalen har eksportert norsk griseri til Estland
Frister det med brødskiver skåret fra et brød befølt av menn som ikke vasker hendene etter toalettbesøk?


Det er rutine på alle norske hoteller - brød til frokost skal ikke være oppskåret. Hele brød legges i en brødkurv, så skal hver hotellgjest skjære sine egne brødskiver. En klut eller serviett er tilgjengelig, og ment lagt på brødet for å unngå direkte håndkontakt.

Følger man litt med, ser man at det mislykkes. Særlig menn synes ikke å være så nøye med bruken av kluten. Noen legger hele labben på brødet, andre lar en finger eller tre komme i direkte kontakt med brødet. Vær så god neste.

Jeg vil tro folk flest er renslige. Likevel viser undersøkelser at vi vasker hendene for sjeldent i situasjoner der vi burde gjøre det.

De fleste av oss har vel også opplevd slett hygiene hos andre. Noen kommer ut fra avlukket på et fellestoalett, og kun skyller hendene litt etter at de har gjort sitt fornødne. Eller enda verre: Vi hører det trekkes i snoren, og sekunder etter kommer vedkommende og går ut. Med andre ord - ingen håndvask overhodet.

Hvis disse urenslige slabbedaskene hadde holdt seg hjemme, hadde det ikke vært noe problem. Men selv disse rører på seg. De bor på hoteller, de spiser frokost og de legger de uvaskede labbene sine på det samme brødet vi skal skjære våre brødskiver fra.

Siden griseriet skjer på alle norske hoteller, kommer trolig instruksen eller rådet om uskårne brød fra Norsk Hotell- og Restaurantforbund. Mon tro om tanken var å skape en hjemmekoselig atmosfære? Men hvem drar vel på tur hvis hjemlengselen er så stor? I tillegg ser man på kjøpesentrene at flere og flere bruker brødskjæremaskinene i butikkene, så uskåret brød er faktisk noe færre og færre ønsker.

I Tallinn i Estland finnes det mange hoteller. Ett av dem eies av Petter Stordalen og Choice hoteller. Det er på Petter Stordalens hotell det norske griseriet med uskårne brød finnes.

I den forbindelse må jeg også si at hotellfrokosten som tilbys på Stordalens Clarion Hotel Euroopa, er elendig sammenlignet med for eksempel Reval Hotel Olumpia og SAS Radisson hotell.


Siden Stordalen er en person som doller seg med privatfly, luksusbolig på Bygdøy, dyre biler og fester til halvannen million kroner, så er vel ikke han en person som strengt tatt trenger vår støtte når vi er ute og reiser. Gjør som Stordalen - tenk kroner og ører, og finn hotellet med best pris. På grunn av finanskrisen er de fleste hotellene i Tallinn halvfulle. Muligheten er stor for gode priser, selv hos fem-stjerners hoteller.

Styrer du unna hotell eid av Stordalen og Choice, er også sjansen stor for at du får brødskiver til frokost som ikke er befølt av uvaskede hender.

No comments:

Post a Comment