Monday, April 13, 2009

Røkke-saken

Kjell Inge Røkke er kjent for å bruke de beste medarbeiderne og rådgiverne penger kan kjøpe. Fiskeren uten stort med skolegang knytter til seg dyktige næringslivsfolk, tidligere politikere og et hoff med skarpskodde forretningsadvokater og finansielle våpendragere.

Det betalte seg da han klarte å laste aksjer for fem milliarder kroner over på statens hender i 2007, med trussel om å selge til russere. Ikke bare la staten fem milliarder kroner på bordet, den godtok også ti års bindingstid. Kamerat Kjell Inge fikk klapp på skulderen for å invitere til langsiktig industribygging.

Dette eierskapet var i seg selv en dårlig ide. Når det i tillegg ikke blir forvaltet godt nok, så kan det fort gå galt. Og det har det nå definitivt gjort....
....Så får vi håpe at SV, som ønsker mer av slik samrøre, har fulgt nøye med og lært noen lekser.
Les mer i Dagens Næringsliv: Rundlurt av Røkke.


Delvis statseide Aker Solutions kjøper fem selskaper fra Røkke-eide Aker for 1.3 milliarder kroner. Disse fem selskapene har stor gjeld og mange langsiktige økonomiske forpliktelser.

Transaksjonene er godkjent av statens styrerepresentant i Aker Holding, i tråd med aksjonæravtalen som regulerer statens og Røkkes eierskap i Aker Solutions. Hvordan staten kan stemme for en avtale som så klart ser ut til å favorisere Kjell Inge Røkke og aksjonærene i Aker, er ikke lett å begripe. En mulighet er at de som sysler med dette i Nærings- og handelsdepartementet ikke skjønner noe særlig av børs og finans. En annen mulighet er at de ikke bryr seg, men er fornøyde så lenge de kan være med «å bygge industri» sammen med Røkke, skriver Dagens Næringsliv i sin lederartikkel: Lurt igjen.

Eksanalytiker Kjell Erik Eilertsen mener Kjell Inge Røkke bruker Aker Solutions som søppelkasse. Dette er så grisete at jeg ikke finner ord, sier han til Dagens Næringsliv.

Regjeringen anklages for å sitte passivt og ser på at Aker bruker Aker Solutions som en søppeldunk, og skyver regningen over på skattebetalerne.

- Dette er såpass ille at har man et snev av samfunnsinteresse og følelse av samfunnsansvar kan ikke slike hendelser stå uten kommentar, sier Eilertsen til Dagens Næringsliv.

Medienes dekning av saken førte omsider til at regjeringen våknet. Her er noen av Dagsrevyens reportasjer:

- Brustad stanser Aker-transaksjoner

- Aker slår tilbake og hevder at staten var informert om låneopptak og salg av de fem selskapene: Aker hevder Brustad var informert

- Statens representant og styremedlem i Aker Holding sier til Dagsrevyen:
- Røkke er ute etter å ødelegge min troverdighet

Folketrygdfondets tidligere leder, Tore Lindholt, sa til Dagsrevyen:

- Det sitter en rekke tidligere statsråder i selskapene til Røkke. De sitter ikke der på grunn av sin overlegne forretningmessige kompetanse. De sitter der for sitt kontaktnett, og politikerne, regjeringen i særdeleshet, må være oppmerksom på hva slags fare dette representerer for vårt lille land.

Tore Lindholt: Advarer mot Røkke-korrupsjon

- En kommunikasjonsrådgiver: Beskylder Røkke for å fare med løgn

- Det politiske landskapet har endret seg. Politisk kommentator i Dagsavisen, Arne Strand, sier til Dagsrevyen at det nå er totalt brudd mellom Arbeiderpartiet og Røkke. Statsministeren er satt i dyp forlegenhet av Røkke. Næringsministeren og regjeringen føler seg grundig lurt. Jeg kan knapt tenke meg at de etter dette vil ha noe med Kjell Inge Røkke å gjøre, sier Arne Strand.

Politikerne har nærmest stått i kø for å komme innenfor Røkkes sirkler. Dette er Røkkes nettverk

Her er oppsummeringen i Dagens Næringsliv: Gått glipp av Aker-saken i påsken?

No comments:

Post a Comment