Sunday, October 25, 2009

Enkeltmannsforetak er risikabelt

Enkeltmannsforetak betaler mer skatt enn lønnsmottagere og har dårligere sosiale ordninger. For inntekter på 300000 kroner betaler de 38 prosent mer i skatt, viser beregninger fra Skattebetalerforeningen.

– De blir diskriminert. Selv om næringsdrivende betaler mer skatt, har de ikke samme rettigheter til sosiale ordninger som lønnsmottagere. Mange er ikke klar over dette når de starter enkeltmannsforetak, sier Jon H. Stordrange i Skattebetalerforeningen til Aftenposten.

Musikeren Sommerstad med enkeltmannsforetak vurderer å etablere et AS.

– Men det er dyrt og det blir mye byråkrati med revisjon og rapportering. Vi vil jo helst bruke tiden til å skape musikk, sier Sommerstad, som ønsker seg en mikro-AS-ordning for de aller minste bedriftene.

En mikro-AS-ordning ville trolig være en god løsning. Men da bør Sommerstad få andre kulturarbeidere til å stemme annet enn rødgrønt. Den rødgrønne regjeringen har lite til overs for næringsdrivende generelt. Den offentlige sektor er sosialistenes favoritt, og de elsker skjemaer. Skjemaveldet koster ikke mindre enn 60 milliarder i året.

2,6 prosent av Norges bruttonasjonalprodukt går med til utfylling av skjemaer og håndtering av byråkrati, viser utregningene. Det utgjorde 57 milliarder kroner i 2007 og har steget ytterligere i dag, skriver Bergens Tidende. Da er kun administrasjonsutgifter tatt med, ikke gebyrer og skatt.

No comments:

Post a Comment