Monday, December 31, 2012

Også sterke personer må ha støtte

....Dette handler ikke bare om den personlig troende. For hva er tro? Ateisten Salman Rushdie ga et bevis på brennende, usvikelig tro da han nektet å bøye seg for ayatollahen i Teheran, og en skokk av pressefolk, kommentatorer og politikere og byråkrater som sto rundt ham og sa: Du må kompromisse, du må komme deg ut av denne situasjonen du selv har skapt.

Men Rushdie bøyde ikke av. Han hadde en bakgrunn som gjorde ham bedre skikket enn de fleste til å forstå hva dette handlet om, hva trusselen betød, og han elsket litteraturen og fantasien, og forsto konsekvensene hvis han bøyde av.

Slik er det noen ganger i historien. Da henger utfallet på noen få, kanskje bare én.....

....Senere har mange falt som ofre. De lever i dekning eller under politibeskyttelse. I dagens Europa. Pim Fortuyn og Theo van Gogh er bare de mest spektakulære . Vi har glemt de to belgiske imamene som ble drept fordi de tok avstand fra fatwaen. Slik “vi” har glemt rekken av navn som lever under politibeskyttelse, eller på hemmelig adresse. Selv i Norge er det flere. Både norske og utlendinger.

Hvis alle frihetsrettigheter betydde noe skulle pressen og politikerne ha gjort deres sak til sin. Men det skjer ikke. De fortier at disse menneskene i det hele tatt er truet. I Sverige er Lars Vilks uten det støtteapparat som reddet Rushdie. Derfor er det nå opprettet en støttekomite for Vilks som har sitt første møte i København på fatwadagen 14. februar. Document.no støtter denne komiteen menneskelig og økonomisk. Vi mener arbeidet er viktig.

Vi ser den samme mekanisme i sving som under Rushdie-saken: kunne han ikke latt være? Det er hans egen skyld. Man underslår bevisst og ubevisst at Vilks er stand-in for oss alle. De kreftene som står Vilks etter livet står ytringsfriheten etter livet. Det vet pressen, det vet politikerne, men de er for feige til å innrømme det.

Da står mye og faller med noen sterke personer. Vilks er utrolig sterk. Men også sterke personer må ha støtte.

Slik er den tid vi har gått inn i og befunnet oss i lenge....

Les hele: Årets siste dag

-------------------


Bare en sløv, åndsfattig og forskremt ungdom kan feste tillit til den generasjon som i dag har makten. Bare en bevisst, hensynsløs og modig omvendelse til fornuft og humanitet kan frelse det som ennu står tilbake. Avsett formyndermenneskene! De vil ikke det gode: de vil ha egne fordeler.

Om formyndermennesket