Tuesday, April 3, 2012

Les og lær hvordan norske medier fusker

English Defence League og tilknyttede høyreorienterte avholdt en demonstrasjon i Århus lørdag ettermiddag. Venstreekstremister og islamister laget motdemonstrasjon og brukte vold. Hvordan dekket norske medier dette?

"Men hvem som bruker vold etterlater hverken TV2s bilder eller danske aviser noen tvil om. Det er verre med de norske.

VGNett skriver om “høyreekstreme” og “antirasister”. Venstresiden får være “radikale”, og det er et innarbeidet ord. Kun høyresiden er “ekstrem”. VGNett viser til og siterer Ekstrabladet, men Ekstrabladet brukte ikke de termene. Den skrev “høyreorienterte” og autonome og antifascister. Dette er en rimeligere språkbruk: høyreorientrt er et diffust begrep og autonom og antifa er innarbeidede begreper.

Men det holder ikke for VGNett som må gjøre stemplingen tydeligere. Det samme gjorde TV2s ankerkvinne som sa “høyreekstreme” mot “antirasister”, mens deres reporter på stedet snakket om “antiislamister”, et ord demonstrantene ville vedkjent seg.

Ved så tydelig å ta parti risikerer mediene å forspille tillit og troverdighet. Alle kunne se hvem som brukte vold. De såkalte antifascistene ser ut som fascister: de er svartkledte og maskerte. Nyhetsredaksjonen sier ikke noe, for at intetanende seere kanskje skal tro det er høyreekstreme? Det ville jo ødelagt opplegget hvis det ble poengert at det var antirasistene som var voldelige.

Det ville reist det helt essensielle spørsmålet: hvem var det som brukte vold?

Ved sin dekning er norske medier med på å fare med harelabb over at visse grupper føler de har rett til å angripe en lovlig demonstrasjon."

Les hele artikkelen - og glem ikke å få med deg leserkommentarene etter artikkelen. Der er det mange gode eksempler du kan lære av.
Hvem er fascistene?


Les også: Besatt av mangfoldighet

No comments:

Post a Comment