Tuesday, May 28, 2013

Nesten alle lyver, det gjorde de for 10-15 år siden også


Her kan du lese om løgnene som servers av asylsøkere. Fortalt av en afghaner.


Korruptionen når ända till läkarna som räddar hans liv. Förgiftningen kallas “en allergisk reaktion”, och journalen rivs sönder. Vid nästa attack, en månad senare, beskjuts den tjänstebil som Afzali färdas i med sju kulor. Nu vet han att han är en levande måltavla och att han måste fly. “Att jag lurat döden två gånger var bra, men det innebar inte att jag skulle ha tur och kunna göra det en gång till” skriver han i boken.

Sverige – ett nytt land med nya lögner

Zulmay Afzali flyr till Sverige. Han har en faster i Skåne, där han kan bo den första tiden. Han möter ett nytt land, en ny verklighet – och nya lögner. Av andra asylsökande får han veta att det gäller att ljuga ihop en så bra asylhistoria som möjligt för att få uppehållstillstånd. På första anhalten, Park Hotell i Malmö, får Afzali först dela rum med fem bosnier som super och försöker stjäla från honom, sedan med fyra afghaner som säger att han måste vara dum i huvudet om han inte fattar att varenda en som kommer till Sverige och söker asyl ljuger.


“Man behöver bara servera en bra historia och spela lite lidande. Lita på mig, de kommer att tro på oss”

Säger en av dem. Nästa hållpunkt är anläggningen för asylsökande i Alstermo i Småland, en liten ort med drygt 800 invånare. Där inser Zulmay Afzali att ingen enda av de asylsökande afghaner han talar med har något som helst behov av skydd eller asyl i Sverige. Nästan alla som kallar sig afghaner kommer från Iran. De har aldrig satt sin fot i Afghanistan. De utnyttjar bara samvetslöst det system som är avsett för människor som verkligen behöver hjälp och skydd.

“Nästan alla ljuger, det gjorde de för 10-15 år sen också”

Afzalis rumskamrat Shareef säger:


“Det här är Europa, min vän. Nästan alla ljuger, för annars får de inte positivt beslut. Tro mig, folk som kom hit för 10, 15 år sedan ljög också, och nu har de medborgarskap i Sverige eller något annat europeiskt land.”

Senare ska Afzali upptäcka vidden av asylbedrägerierna. Människor som sökt och fått uppehållstillstånd i något EU-land, till exempel Italien, söker asyl med falska papper i Sverige därför att de svenska bidragssystemen är generösare än de italienska. Personer från hazaraklanen som är födda och uppvuxna i Pakistan och aldrig har satt sin fot i Afghanistan söker asyl som afghaner trots att de inte har några asylskäl över huvud taget.