Thursday, September 3, 2009

Aftenposten vil snu - etter valgetDet har kommet overraskende mange anklager mot Aftenposten ved dette valget. Avisen har blitt anklaget for å drive en negativ kampanje mot de to største borgerlige partiene, Høyre og Fremskrittspartiet. Mange hevder at avisen har blitt et propagandaorgan for den sittende regjeringen. Selv om avisen helt sikkert vil endre dette etter valget, kan det komme til å koste Aftenposten dyrt.

Flere bloggere har skrevet om Aftenpostens venstrevridde linje. Stortingskandidat for Akershus FrP, Tom Staahle, skriver dette på sin blogg:

I løpet av en drøy uke kjørte Aftenposten ukritisk ut kritiske nyhetssaker der "eksperter" raljerte over FrPs justispolitikk og andre politiske saksfelt. Nå viser det seg i følge P4 at det er "eksperter" med meget sterke bindinger til de rød-grønne partiene som har uttalt seg, uten å gjøre leseren oppmerksom på bindingene til de rød-grønne.

Nettstedet, kommentar.no, har også kommet med tilsvarende anklager om kampanjejournalistikk i Aftenposten:

Aftenposten og NRK er like sterke tilhengere av en AP – regjering eller en sosialistisk dominert regjering som Klassekampen og Dagsavisen. Hver eneste dag har de to førende propagandaorganene innlegg og utfall som har som formål dels å stigmatisere FrP, dels å splitte Høyre og FrP.

Jeg tror Aftenposten kommer til å fortsette i samme leia - helt frem til valget. Når valget derimot er over, tipper jeg det vil komme mange vennligsinnede artikler om Siv Jensen og Frp, og om Erna Solberg og Høyre. Hensikten vil være brannslukking.

Faren er nemlig stor for at et betydelig antall abonnenter kan komme til å si opp avisen. De som eventuelt gjør det, kan komme til å oppdage det samme som det jeg gjorde for flere år siden, nemlig at Aftenposten og enhver annen papiravis er helt overflødig. Alle sammen utsettes vi daglig for en gedigen informasjonsstrøm fra alle kanter og kanaler. Om Aftenposten uteblir vil man knapt merke forskjellen.

Mister Aftenposten abonnenter, kommer de derfor neppe tilbake. Det kan - i dobbel forstand - komme til å bli prisen Aftenposten må betale for en journalistikk mange synes er uredelig.